Editura Cartea Copiilor - BLOG: Tarō Gomi — simplitate și emoție

În această perioadă cartea cadou este Spune-mi o poveste. Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.). Oferta NU se cumulează cu alte beneficii (coduri de reducere, vouchere etc.).


EXPEDIERE GRATUITĂ PRIN CURIER în toată România pentru comenzile de minimum 140 de lei.
Taxe de expediere pentru comenzile din România mai mici de 140 de lei:
• Curier București: 12 lei, livrare în 24-48 de ore
• Curier România: 19 lei, livrare în 1-5 zile lucrătoare
Livrarea comenzilor se face numai în zilele lucrătoare (luni-vineri, orele 9-17).


Tarō Gomi — simplitate și emoție

Tarō Gomi

Tarō GOMI este un autor japonez cu o carieră impresionantă: a publicat peste 400 de cărți ilustrate, dintre care 50 de titluri au fost traduse în toată lumea. Este foarte cunoscut în Japonia și datorită cântecelor și poeziilor pentru copii pe care le-a compus pentru diverse filme și spectacole de televiziune.

 

S-a născut în Tokyo, în 1945. După absolvirea unei școli de artă și design (Kuwazawa Design Institute), a lucrat o vreme în domeniul industrial, după care s-a dedicat cărților pentru copii. De-a lungul carierei sale, a primit numeroase distincţii japoneze şi internaţionale, printre care Sankei Children's Book Award (1978) şi premiul pentru ilustrație la Târgul de Carte pentru Copii de la Bologna (1989). „Dincolo de mare", „Crocodilul şi dentistul" şi „Vreau să te văd mai repede" sunt primele cărţi ale lui Tarō Gomi traduse în limba română.

 

Ca mulți mari artiști, Tarō Gomi reușește să ofere foarte mult folosindu-se de foarte puțin. Se inspiră de multe ori din lucrurile obișnuite pe care copiii le întâlnesc în lumea lor. Ilustrațiile sale se bazează mult pe sugestie, pe provocarea imaginației și depășirea clișeelor, iar textele, uneori adevărate poeme, mizează pe simplitate și emoție.

 

Crocodilul si dentistul

 

Spre exemplu, „Crocodilul şi dentistul" şi „Vreau să te văd mai repede" au o structură simplă, repetitivă, în oglindă. Umorul este generat atât de întorsăturile de situaţie, cât şi de replicile scurte, dar puternice, dublate de cuplurile de personaje. „Crocodilul şi dentistul" este o lecţie practică şi amuzantă a spălatului pe dinţi care uneori, la copiii mici poate deveni problematic. Tarō Gomi tratează cu inventivitate şi mult haz frica creată de o vizită la stomatolog. Rar întâlnim oameni care să nu fie speriaţi de dentistul lor. La fel de rar întâlnim un dentist speriat de propriul pacient! Copiii se vor amuza pe seama celor doi, care vor să pară curajoşi, dar sunt chinuiţi de teamă. La final, vizita la dentist este un succes! Cu ilustraţiile sale îndrăzneţe, pline de culoare, şi cu replicile sale ingenioase, cartea a fost inclusă în selecţia „Pick of the Lists" de către American Bookseller Association.

 

Vreau sa te vad mai repede

 

În „Vreau să te văd mai repede", Gomi foloseşte culori puternice și calde (roşu, galben, portocaliu, maroniu) pentru a sugera relaţia de afecţiune dintre micuţa Yoko şi bunica ei. Despre această carte, Publisher's Weekly scrie că reprezintă „naivitatea copilărească descrisă în imagini pline de vervă şi culori strălucitoare – o încântare pentru toate vârstele".

 

Spre deosebire de „Crocodilul şi dentistul" şi „Vreau să te văd mai repede", care folosesc o tehnică repetitivă și plină de umor, „Dincolo de mare" invită la introspecţie printr-un fir narativ progresiv. Întrebările copilului din această carte construiesc treptat un scenariu al copilăriei, o celebrare a puterii imaginaţiei.

 

Dincolo de mare

 

Personajul cărţii, o fetiţă sau poate un băieţel, stă pe mal, cu spatele, astfel încât nu-i vedem niciodată faţa. Nici nu trebuie. Auzim ce gândeşte şi, pentru noi, devine un copil cu care ne identificăm cu emoţie. Părul îi flutură în briza mării, însă rămâne nemişcat, cu mâinile la spate, în contemplare. Întinderea turcoaz ce i se aşterne înainte pare fără sfârşit, neîngrădindu-i imaginaţia. Cerul din faţă devine o pânză într-o galerie de artă, pe care îşi proiectează toate întrebările şi răspunsurile. La orizont, un vapor alb parcurge marea încet, silenţios, marcând pagină cu pagină trecerea timpului. Pe ultima pagină, vaporul dispare, timpul nu mai este îngrădit de context, iar copilul, întruchipat de un alter ego, zboară într-un balon cu aer cald spre noi zări.

 

„Dincolo de mare"este o poezie în imagini, o meditaţie existenţială asupra lumii aflate dincolo de orizonturile noastre. Tarō Gomi se dovedeşte a fi un autor complet, jonglând cu uşurinţă între mai multe registre, stiluri şi niveluri de profunzime.

 

 

 

Trimiteți un comentariu și puteți câștiga o carte!

Cele mai interesante și originale comentarii le premiem cu o carte la alegere, expediată gratuit de editură.
 

 

Nume*
E-mail* (nu va fi publicat)
Country
Mă abonez și la newsletter
Vă rugăm să manifestați întotdeauna respect faţă de autorii articolelor și față de ceilalţi cititori care au trimis comentarii. Limbajul folosit trebuie să fie corect şi civilizat. Ne rezervăm dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe. Vă mulțumim!

BLOG: ALTE ARTICOLE CARE TE-AR PUTEA INTERESA

De ce cărțile ilustrate sunt importante (I)
În 2017, cercetătorii de la Children’s Reading and Literacy Discovery Center (Cincinnati, Ohio, SUA) au au realizat un studiu: folosind scanere RMN, au comparat activitatea celebrală a 27 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, în timp […] Mai mult…
Elsa Beskow
Familia Elsei Beskow a locuit într-o veche casă de lemn, în Djursholm, în afara Stockholmului. Casa avea o grădină uriaşă, sălbatică, de unde Elsa Beskow se inspira pentru a desena imaginile minunate cu flori și plante. Natura este întotdeauna […] Mai mult…
Din America în Valea Jiului
Prima întrebare care mi se pune mereu este: „De ce ați părăsit America și v-ați mutat în România? Și mai ales acolo?” („Acolo” însemnând Valea Jiului pentru oameni care, de multe ori, nici n-au văzut-o vreodată). Da, e o întrebare […] Mai mult…
Copyright © 2007–2024 Editura Cartea Copiilor